Produkcja Roślinna - produkcja siana
W XVI wieku nie rozróżniano w gospodarstwie pojęć łąki i
pastwiska. Grunty te używano zależnie od okoliczności. Były to najczęściej
wszelkiego typu nieużytki i trzecie - ugorowane czyli nie obsiane pole. Na
łąkach i pastwiskach stosowano gospodarkę naturalną. Polegała ona na skoszeniu,
wysuszeniu i zwiezieniu siana. Z jednej łąki otrzymywano rocznie zazwyczaj dwa
pokosy. Według norm z XVI - XVII wieku skoszenie 1 morgi ( 1 morga = 0, 55 ha )
miało zająć 2 dni pracy kosą. 1 dzień przewidywano na zwiezienie siana.
Ważnym problemem był ciągły brak siana związany z przekształcaniem lepszych jakościowo łąk i pastwisk w tereny pod uprawę zbóż,
których produkcja była bardziej opłacalna. Co ciekawe, zdarzały się folwarki
posiadające znaczne ilości siana na sprzedaż.
Ważnym problemem był ciągły brak siana związany z przekształcaniem
( Drzeworyt zamieszczony powyżej przedstawia chłopów w czasie sianokosów.
Pochodzi z pracy Piotra Crescentyna, O pomnożeniu i rozkrzewieniu
wszelakich pożytków, Kraków 1571 ).
Drzeworyty przedstawiające inne prace polowe znajdują się w GALERII.a
Drzeworyty przedstawiające inne prace polowe znajdują się w GALERII.a
Komentarze
Prześlij komentarz