Produkcja Roślinna - produkcja siana


W XVI wieku nie rozróżniano w gospodarstwie pojęć łąki i pastwiska. Grunty te używano zależnie od okoliczności. Były to najczęściej wszelkiego typu nieużytki i trzecie - ugorowane czyli nie obsiane pole. Na łąkach i pastwiskach stosowano gospodarkę naturalną. Polegała ona na skoszeniu, wysuszeniu i zwiezieniu siana. Z jednej łąki otrzymywano rocznie zazwyczaj dwa pokosy. Według norm z XVI - XVII wieku skoszenie 1 morgi ( 1 morga = 0, 55 ha ) miało zająć 2 dni pracy kosą. 1 dzień przewidywano na zwiezienie siana.
Ważnym problemem był ciągły brak siana związany z przekształcaniem lepszych jakościowo łąk i pastwisk w tereny pod uprawę zbóż, których produkcja była bardziej opłacalna. Co ciekawe, zdarzały się folwarki posiadające znaczne ilości siana na sprzedaż.
( Drzeworyt zamieszczony powyżej przedstawia chłopów w czasie sianokosów. Pochodzi z pracy Piotra Crescentyna, O pomnożeniu i rozkrzewieniu wszelakich pożytków, Kraków 1571 ).
Drzeworyty przedstawiające inne prace polowe znajdują się w GALERII.a

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

GALERIA : Chałupy chłopskie

GALERIA: Dwory szlacheckie

GALERIA : Bramy dworskie