Produkcja Roślinna - Zboża
Uwagi ogólne
Produkcję roślinną w Polsce XVI wieku na folwarku jak i w
gospodarstwach chłopskich utożsamiać należy przede wszystkim z wytwarzaniem
zboża. Nie znaczy to, że inne rośliny takie jak : kapusta, groch, marchew,
cebula, buraki, ogórki, bób nie były uprawiane. Obsadzano nimi małe połacie
gruntu, a po zbiorach służyły one prawie zawsze do konsumpcji we własnym
domowym gospodarstwie. Zwykle tylko chłopi częściej sprzedawali warzywa do
pobliskich miast.
Produkcja zboża
Głównym produktem wytwarzanym na folwarku i w gospodarstwach chłopskich było zboże. Brak danych o strukturze zasiewów, ale przyjmuje się, że żyto zajmowało 30 - 60 % uprawianych gruntów, owies 25 - 50 a pszenica 5 - 20 %. Oczywiście dużo tutaj mogło zależeć od rodzaju gleby, na której wysiewano zboża - na lepszych np. w sandomierskim można było uprawiać więcej pszenicy. Zboże w XVI wieku osiągało wysokie ceny na rynku krajowym, co powodowało bardzo dużą jego opłacalność w produkcji. Ceny zbóż zestawione z płacami w XVI wieku znajdują się tutaj. Warto zapoznać się też z zasadami : Handlu i transportu zboża.Przeciętne plony zbóż - pamiętając o wahaniach wynikających z czynników klimatycznych, glebowych - Andrzej Wyczański szacował na :
- żyto - około 8 q z 1 ha [ kwintal ( q ) - 100 kg ]
- jęczmień - 9 q z 1 ha
- pszenica - 8,5 q z 1 ha
- owies - 6 q z 1 ha
Dane te można odnieść również do gospodarstw kmiecych. Problemem, który trzeba poruszyć była możliwość wystąpienia dużej rozpiętości plonów w określonych latach. I tak na przykład w folwarkach należących do miasta Poznania w latach 1593 - 1639 notowano najniższe plony żyta wynoszące 1,4 q z 1 ha, a najwyższe sięgające 7,1 q z 1 ha.
Dalsze obliczenia tego historyka szacunkowej wielkości całkowitych plonów otrzymywanych na przeciętnym szlacheckim folwarku przedstawiały się następująco :
Dalsze obliczenia tego historyka szacunkowej wielkości całkowitych plonów otrzymywanych na przeciętnym szlacheckim folwarku przedstawiały się następująco :
Wielkość plonu tuż po zbiorze
|
Ilość plonów przeznaczona na sprzedaż
|
|
żyto
|
98 q
|
57 q
|
pszenica
|
29 q
|
24 q
|
owies
|
80 q
|
48 q
|
jęczmień
|
22 q
|
15 q
|
Suma
|
229 q
|
144 q
|
Różnica w ilości zebranego i sprzedanego zboża wynikała z
potrzeby pozostawienia jego części w gospodarstwie na spożycie i zasiewy.
Aby pozyskać czyste ziarno należało najpierw przeprowadzić żniwa ( zobacz : zbiór plonów ) a następnie wymłócić snopy zboża.
Produkcja zboża w Polsce i Europie
Rodzaje uprawianych zbóż
Drzeworyty przedstawiające różne gatunki zboża zamieszczono w GALERII, tam także znajdują się drzeworyty przedstawiające siew i zbiórzboża. |
Komentarze
Prześlij komentarz