Hodowla Zwierząt
Uwagi ogólne
Krowy
w XVI wieku to bydło charakteryzujące się zazwyczaj czerwonym umaszczeniem, o
mleczności rocznej szacunkowo obliczanej na około 500 - 600 litrów mleka. Udój
dzienny wynosił blisko 2 litry. Okres mleczności trwał 250 - 270 dni. Średnio w
XVI w. na mieszkańca kraju mogło przypadać rocznie około 100 -120 litrów mleka. W
literaturze można też spotkać szacunki mówiące o średniej mleczności sięgającej
w skali roku około 720 litrów od sztuki. Przyjmując tę liczbę, roczna produkcja
masła wynosiłaby około 23 kg a sera 20 kg. Badania nad gospodarstwami na
Żuławach pozwoliły na wysunięcie stwierdzenia, że hodowane tam krowy fryzyjskie
dawały około 1000 litrów mleka rocznie od sztuki. Jak widać sytuacja w kraju
była silnie zróżnicowana.
Na ilustracji widać dziewkę folwarczną dojącą krowę. Może warto zwrócić uwagę
na małe wymiary wymiona, a dość rozrośnięte rogi - co jest jakby bardziej
charakterystyczne dla zwierząt dzikich lub pół dzikich. Zwierzęta ówczesne były
również mniejsze od dzisiaj hodowanych. Na początku wieku XVII zaczęto
sprowadzać do Polski bydło holenderskie i fryzyjskie - charakteryzujące się
większą mlecznością. Spotkać je można było jednak w oborach magnaterii,
ewentualnie u zamożnej szlachty i bogatych chłopów np. na Żuławach.
( Ilustracja ta pochodzi z Kalendarza wiecznego z XVII w., wielkość oryginału 3,8 cm x 2,8 cm ).
Drzeworyty przedstawiające konie znajdują się na w GALERII.
Hodowla zwierząt nie należała do głównych zadań folwarku.
Służyła najczęściej zaspokojeniu własnego zapotrzebowania na żywność. Zdarzały
się jednak folwarki, w których hodowano woły ( Ukraina, Mołdawia ), owce (
Śląsk, Podkarpacie ) z przeznaczeniem na masową sprzedaż. Ponieważ omawiamy
tutaj przeciętny folwark szlachecki pominiemy organizacje gospodarstw
nastawionych ściśle na hodowlę zwierząt.
Szacunkowe obliczenia dla ziem polskich dawnej Rzeczypospolitej wykonane dla drugiej polowy XVI wieku mówią, że na 1000 osób przypadało około 600 sztuk bydła. Widoczna była przewaga krów około 37 % i wołów 30 % - a 33 % stanowiło bydło młode czyli jałówki, cielęta, młode woły. Próby obliczenia ilości bydła przypadającej na 100 ha gruntów wykazały, że na powierzchni tej obsada bydła wynosiła około 20 sztuk.
Można w tym miejscu dla przykładu podać obsadę zwierząt na 3 łanowym folwarku Bartłomieja Tarnowskiego we wsi Kuczkowo według stanu z 1569 roku: 4 woły - stanowiące sprzężaj; bydło : 15 krów, 9 jałowic, 3 wołki, 7 cieląt, 4 młode woły, 2 byki; 46 owiec, 18 jagniąt; 8 świń, 29 prosiąt; 27 gęsi, 25 kur, 2 koguty.
Uwaga warto się zapoznać z cenami wybranych zwierząt w XVI wieku, oraz z omówieniem pożywienia chłopskiego w XVI wieku.
Szacunkowe obliczenia dla ziem polskich dawnej Rzeczypospolitej wykonane dla drugiej polowy XVI wieku mówią, że na 1000 osób przypadało około 600 sztuk bydła. Widoczna była przewaga krów około 37 % i wołów 30 % - a 33 % stanowiło bydło młode czyli jałówki, cielęta, młode woły. Próby obliczenia ilości bydła przypadającej na 100 ha gruntów wykazały, że na powierzchni tej obsada bydła wynosiła około 20 sztuk.
Można w tym miejscu dla przykładu podać obsadę zwierząt na 3 łanowym folwarku Bartłomieja Tarnowskiego we wsi Kuczkowo według stanu z 1569 roku: 4 woły - stanowiące sprzężaj; bydło : 15 krów, 9 jałowic, 3 wołki, 7 cieląt, 4 młode woły, 2 byki; 46 owiec, 18 jagniąt; 8 świń, 29 prosiąt; 27 gęsi, 25 kur, 2 koguty.
Uwaga warto się zapoznać z cenami wybranych zwierząt w XVI wieku, oraz z omówieniem pożywienia chłopskiego w XVI wieku.
Technika hodowli
Technika hodowli zwierząt w interesującym nas XVI wieku w
gospodarstwie chłopskim i folwarcznym była zbliżona. Polegała głównie na
pozostawianiu ich na pastwiskach ( głównie drób i świnie ) przez cały okres
wiosenny, letni i część jesieni. Zwierzęta były karmione sieczką, sianem,
owsem, słomą. Słabe żywienie powodowało, że zwierzęta były słabe i niewielkie.
Ilość pogłowia w gospodarstwie zmniejszała się zwykle jesienią, gdy zaczynało
brakować paszy na pastwiskach. Zwierzęta zabijano ( zobacz ilustracje przedstawiającą
świnie oporządzaną przez rzeźnika w II części Hodowli zwierząt ) a mięso konserwowano na zimę soląc je, wędząc lub
marynując. Oczywiście mięso również sprzedawano. Warunki higieniczne w jakich
zwierzęta przebywały były niezadowalające ( z dzisiejszego punktu widzenia ) i
mogły rzutować na wysokość produkcji mlecznej i mięsnej. Prawdopodobnie większą
troską otaczano zwierzęta odchowujące swoje młode.
W GALERII znajdują się liczne drzeworyty przedstawiające różne zwierzęta gospodarskie.
W GALERII znajdują się liczne drzeworyty przedstawiające różne zwierzęta gospodarskie.
Hodowla bydła : woły
Woły (
trzebione buhaje ), to bydło bardzo wydajne w pracy, silne i odporne na złe
warunki. Najczęściej stosowano je do ciężkich prac polowych takich jak widoczna
na ilustracji orka. Do pługa zaprzęgano najczęściej dwa woły, ale w wypadku
słabszych zwierząt stosowano zaprzęg z 4 sztuk. Często sprowadzano je z Ukrainy
i Mołdawii w wieku 2 - 3 lat. Te najmłodsze służyły do lekkich prac, gdy
ukończyły 4 lata używano ich do wszystkich robót. Okres eksploatacji w
gospodarstwie wynosił do lat 10. Następnie woły zabijano na miejscu lub
sprzedawano na rzeź za granicę kraju.
( Drzeworyt przedstawiający orkę wołami z pracy : Bartosz Paprocki, Koło rycerskie, Kraków po 1575 roku. Wymiary oryginału 4,6 cm x 4,5 cm ).
( Drzeworyt przedstawiający orkę wołami z pracy : Bartosz Paprocki, Koło rycerskie, Kraków po 1575 roku. Wymiary oryginału 4,6 cm x 4,5 cm ).
( Ilustracja ta pochodzi z Kalendarza wiecznego z XVII w., wielkość oryginału 3,8 cm x 2,8 cm ).
Konie
Konie
w XVI wieku były używane do lżejszych prac polowych. Raczej prymitywne pod
względem budowy, przypominały dzisiejszego konia roboczego i tzw. tarpana.
Konie można było podzielić na dwie grupy : stosowane pod wierzch i konie
robocze. Na folwarku spotykamy licznie tylko tę drugą grupę. Fryz przedstawiony
na ilustracji według T. Seweryna używany był jako koń roboczy i artyleryjski, a
w XVIII wieku nawet jako reprezentacyjny. Hodowla
koni była rozwinięta w kilku województwach : bracławskim, kijowskim, podolskim.
W gospodarstwie chłopskim znajdował się zazwyczaj 1 koń i 2 woły.
( Drzeworyt z Stefan Falimirz, O ziołach y moczy gich, Kraków 1534,
wymiar oryginału 5 x 5 cm. )Drzeworyty przedstawiające konie znajdują się na w GALERII.
Komentarze
Prześlij komentarz