Chłopi w Polsce w XVI wieku
Chłopi w Polsce w XVI wieku
Skarga poddanych na panów - chłopi w czasie wędrówki po
sprawiedliwość. Rysunek z XVI wieku.
Kmiecie
|
Kmiecie stanowili największą grupę mieszkańców wsi, byli
gospodarzami pełnorolnymi - posiadali najczęściej jednołanowe gospodarstwa (
1 łan - tzw. mały około 17 ha ). Według wyliczeń A. Wyczańskiego dla lat 1560
- 1570 ze swojego gospodarstwa wielkości 1 łana kmieć mógł osiągnąć około
6600 kg zboża, z tego 3300 mógł sprzedać. Dawało mu to sumę około 32 złotych.
Być może z produkcją hodowlaną ( którą sprzedał ), jego dochody wynosiły
blisko 35 złotych. Sumy te wydawano na narzędzia, ubrania, obuwie a i zapewne
spłacano nimi długi. Na ówczesnej wsi było również dużo chłopów gospodarujących
na mniejszych półłanowych gospodarstwach - ich liczba wykazuje tendencje
wzrostową. Dochody takiego kmiecia były znacznie niższe niż gospodarza
pracującego na gospodarstwie jednołanowym. Dochód osiągany ze sprzedaży około
800 kg zboża ( tylko tyle pozostawało po oddaniu wszelkiego typu zobowiązań,
przygotowaniu zboża na siew, spożyciu w gospodarstwie domowym ), wynosił w
przybliżeniu 8 złotych. Tak więc sytuacja materialna kmieci była dość
zróżnicowana. Analiza wyglądu zabudowań chłopskich to potwierdza - kmieć
gospodarujący na większym obszarze miał większą chałupę
( zobacz : Mieszkanie ). Kmiecie byli zobowiązani do odrabiania pańszczyzny na rzecz folwarku : zazwyczaj sprzężajnej - czyli wykonywanej wołami, końmi wraz z wozem, pługiem, broną. ( Więcej o obowiązkach chłopów można znaleźć tutaj ). Na Pomorzu Gdańskim i ziemi chełmińskiej bogatych kmieci gospodarzących na 2 - 4 łanowych gospodarstwach nazywano gburami. Na poszczególnych ziemiach polskich widać znaczne zróżnicowanie wielkości gospodarstw uprawianych przez kmieci. W Wielkopolsce i na Mazowszu średnio o wielkości 1 łana ( około 17 ha ) lub półłanowe, w Małopolsce rozdrobnione - ćwierćłanowe. Ulegały one zmniejszeniu z następujących powodów : podziałów związanych z dziedziczeniem, niemożności obrobienia własnego gospodarstwa przy wzrastającej pańszczyźnie. Ilustracje przedstawiające chłopskie domostwa znajdują się także w GALERII. O nietypowej sytuacji prawnej chłopów ( kmieci ) osadzonych na prawie olenderskim informacje można znaleźć na stronie : Sytuacja prawna chłopów. |
Czasami nazywani ogrodnikami, stanowili drugą co do
wielkości po kmieciach grupę mieszkańców wsi. Ich nazwa wywodzi się stąd, iż
posiadali zagrodę ( chata z małym podwórkiem i zabudowania gospodarcze),
mogli również posiadać ogród i mały skrawek pola. Jego wielkość nie była duża
najwyżej kilka mórg ( 1 morga - 0,55 hektara ). Przyjmuje się, że w
Małopolsce było ich około 11 tysięcy, z czego połowa miała ziemię a połowa
nie. Więcej ich było na Mazowszu, mniej w Wielkopolsce. Liczba zagrodników
ciągle się zwiększała. Najczęściej pracowali oni na folwarkach. Stopień ich zamożności
nie był wielki i praktycznie dość trudno na podstawie źródeł go ocenić.
Dysponowali zapewne ( część z nich ) końmi, wozami, wołami. W źródłach
znajdujemy zapisy, że pracowali jako rzemieślnicy. Na rzecz dworu świadczyli
pańszczyznę pieszą, lub inne zobowiązania w formie robocizn. Wymiar
pańszczyzny był mniejszy ( 1 - 2 dni w tygodniu ). Wydaje się również, że nie
byli oni obciążeni daninami, a czynszu płacili co najwyżej kilkanaście groszy
na rok. Jeśli mieli pole zobowiązani byli do płacenia powinności.
|
|
Grupa mieszkańców wsi znacznie uboższa od zagrodników -
nie posiadali oni żadnego gospodarstwa ani własnej roli. W źródłach z XVI
wieku występują bardzo rzadko. Pracowali u bogatych kmieci lub na folwarku
pańskim.
|
|
Nie posiadali nawet własnych chałup i zamieszkiwali
pomieszczenia w domach bogatszych gospodarzy. Za to mieszkanie odpłacali się
pracą, lub oddawali część zarobku. Komornicy byli zwolnieni od opłat na rzecz
pana, aczkolwiek prawdopodobnie mogli być wykorzystywani do prac na folwarku.
|
|
Pod tym pojęciem kryje się grupa mieszkańców wsi , którzy
nie posiadali żadnego majątku. Trudno ich czasem odróżnić od komorników
- granica między tymi kategoriami ludności jest bardzo płynna. Dużo czasu
poświęcali oni na przemieszczanie się i poszukiwanie pracy ( szczególnie w
miastach ) budziło to niezadowolenie szlachty, której ciągle brakowało rąk do
pracy na folwarku. Próbowała ona zabronić przyjmowania ich do pracy w
miastach a także wysoko opodatkować. Działań tych nie można uznać za
skuteczne.
|
|
Również zaliczani są do mieszkańców wsi i to najbardziej
zamożnych. Wyróżnić można: młynarzy zakupnych - którzy posiadali młyn i bez
spłaty przez pana określonej sumy, nie mogli zostać z niego usunięci. Drugą
grupę stanowili młynarze doroczni - pracujący na młynie pańskim. Za swoją
pracę młynarz otrzymywał 4 - 5 % ilości ziarna, które mełł. Zatrzymywał
również plewy i otręby - miał jednak obowiązek wypasu na nich pańskich
wieprzy. Na rzecz dworu młynarze byli zobowiązani świadczyć prace
ciesielskie.
Należy zobaczyć również stronę poświęconą w całości budowie młyna w XVI wieku. |
|
Karczmy znajdowały się w dużej ilości wsi przy czym ich
rozpowszechnienie nastąpiło dopiero w XVII w. Przykładowo możemy podać
obliczenia M. Kamlera dla Wielkopolski ( za lata 1580 - 1605 ). Otóż w tym
czasie w Wielkopolsce było 21 % folwarków z karczmami. Daje się wyróżnić
także pewną prawidłowość - im folwark szlachecki miał większy areał, tym
liczba karczm na wsiach danego folwarku była większa. W karczmach podawano
głównie piwo, wódka w XVI wieku należy jeszcze do rzadkości na wsi.
Karczmarze posiadali gospodarstwa o wielkości zbliżonej do gospodarstw
kmiecych. Opłacali z nich czynsze i produkowali piwo w większości wypadków
samodzielnie. Od końca XVI właściciele folwarków narzucali karczmarzom
sprzedaż piwa produkowanego na folwarku ( tzw. monopol propinacyjny ). Status
karczmarza, którego w XVI wieku uznać można za producenta piwa i rolnika
zmieniał się. O karczmarzach w XVII wieku należy mówić raczej jako o
sprzedawcach.
Ilustracje przedstawiające karczmy znajdują się w GALERII. |
|
Rzemieślnicy byli spotykani w każdej wsi. Wywodzili się
oni często z mało zamożnych warstw ludności wiejskiej : zagrodników,
chałupników. W swoich skromnych warsztatach dokonywali drobnych napraw
sprzętu rolniczego, ubiorów itd. Pewne grupy rzemieślników mieszkających na
wsi mogły produkować na potrzeby miasta. Często wśród rzemieślników wiejskich
można było spotkać : kowali, garncarzy, sukienników, cieśli. W XVI wieku dwór
szlachecki starał się posiadać grupę własnych rzemieślników bardzo przydatnych
na folwarku. Drzeworyty z XVI wieku przedstawiające pracę rzemieślników
znajdują się w GALERII.
|
Kategorie ludności
|
Wielkopolska
|
Małopolska
|
Mazowsze
|
Prusy Królewskie
|
Kmiecie
|
53,0
|
48,1
|
41,1
|
39,2
|
Małorolni
i bezrolni
|
29,0
|
33,3
|
24,8
|
43,4
|
Rzemieślnicy i drobni kupcy
|
10,0
|
12,0
|
6,7
|
9,9
|
Szlachta folwarczna
|
4,1
|
5,3
|
5,5
|
3,1
|
Szlachta zagrodowa i
bezrolna |
3,5
|
1,0
|
21,7
|
2,1
|
Duchowieństwo
|
0,4
|
0,3
|
0,2
|
2,3
|
Dane za : I. Ihnatowicz, A. Mączak, B. Zientara, J.
Żarnowski, Społeczeństwo polskie od X do XX wieku, Warszawa 1988, s.
239.
|
Komentarze
Prześlij komentarz