Produkcja roślinna - produkcja zboża
Uwagi ogólne
Różnica w ilości zebranego i sprzedanego zboża wynikała z potrzeby pozostawienia jego części w gospodarstwie na spożycie i zasiewy.
Aby pozyskać czyste ziarno należało najpierw przeprowadzić żniwa ( zobacz : zbiór plonów ) a następnie wymłócić snopy zboża.
Produkcję roślinną w Polsce XVI wieku na folwarku jak i w
gospodarstwach chłopskich utożsamiać należy przede wszystkim z wytwarzaniem
zboża. Nie znaczy to, że inne rośliny takie jak : kapusta, groch, marchew,
cebula, buraki, ogórki, bób nie były uprawiane. Obsadzano nimi małe połacie
gruntu, a po zbiorach służyły one prawie zawsze do konsumpcji we własnym
domowym gospodarstwie. Zwykle tylko chłopi częściej sprzedawali warzywa do
pobliskich miast.
Produkcja zboża
Produkcja zboża
Głównym produktem wytwarzanym na folwarku i w gospodarstwach
chłopskich było zboże. Brak danych o strukturze zasiewów, ale przyjmuje się, że
żyto zajmowało 30 - 60 % uprawianych gruntów, owies 25 - 50 % a pszenica 5 - 20
%. Oczywiście dużo tutaj mogło zależeć od rodzaju gleby, na której wysiewano
zboża - na lepszych np. w sandomierskim można było uprawiać więcej pszenicy.
Zboże w XVI wieku osiągało wysokie ceny na rynku krajowym, co powodowało bardzo
dużą jego opłacalność w produkcji. Ceny zbóż zestawione z płacami w XVI wieku
znajdują się tutaj.
Warto zapoznać się też z zasadami : Handlu i transportu zboża.
Przeciętne plony zbóż - pamiętając o wahaniach
wynikających z czynników klimatycznych, glebowych - Andrzej Wyczański szacował
na :
Dane te można odnieść również do gospodarstw kmiecych. Problemem, który trzeba poruszyć była możliwość wystąpienia dużej rozpiętości plonów w określonych latach. I tak na przykład w folwarkach należących do miasta Poznania w latach 1593 - 1639 notowano najniższe plony żyta wynoszące 1,4 q z 1 ha, a najwyższe sięgające 7,1 q z 1 ha.
Dalsze obliczenia tego historyka szacunkowej wielkości całkowitych plonów otrzymywanych na przeciętnym szlacheckim folwarku przedstawiały się następująco :
- żyto - około 8 q z 1 ha [ kwintal ( q ) - 100 kg ]
- jęczmień - 9 q z 1 ha
- pszenica - 8,5 q z 1 ha
- owies - 6 q z 1 ha
Dane te można odnieść również do gospodarstw kmiecych. Problemem, który trzeba poruszyć była możliwość wystąpienia dużej rozpiętości plonów w określonych latach. I tak na przykład w folwarkach należących do miasta Poznania w latach 1593 - 1639 notowano najniższe plony żyta wynoszące 1,4 q z 1 ha, a najwyższe sięgające 7,1 q z 1 ha.
Dalsze obliczenia tego historyka szacunkowej wielkości całkowitych plonów otrzymywanych na przeciętnym szlacheckim folwarku przedstawiały się następująco :
Wielkość plonu tuż po zbiorze
|
Ilość plonów przeznaczona na sprzedaż
|
|
żyto
|
98 q
|
57 q
|
pszenica
|
29 q
|
24 q
|
owies
|
80 q
|
48 q
|
jęczmień
|
22 q
|
15 q
|
Suma
|
229 q
|
144 q
|
Różnica w ilości zebranego i sprzedanego zboża wynikała z potrzeby pozostawienia jego części w gospodarstwie na spożycie i zasiewy.
Aby pozyskać czyste ziarno należało najpierw przeprowadzić żniwa ( zobacz : zbiór plonów ) a następnie wymłócić snopy zboża.
TABELA I : Plony 4 zbóż w Europie XVI wieku. ( Ilość
ziaren ).
|
|||||
KRAJ
|
Pszenica
|
Żyto
|
Jęczmień
|
Owies
|
Cztery zboża
|
Niderlandy
|
10,4
|
-
|
8,2
|
4,0
|
7,5
|
Anglia
|
6,5
|
8,1
|
3,6
|
4,3
|
5,5
|
Francja
|
5,5
|
-
|
-
|
-
|
5,5
|
Hiszpania
|
3,5
|
-
|
-
|
-
|
3,5
|
Niemcy
|
4,7
|
4,2
|
4,5
|
4,3
|
4,4
|
Polska
( Korona )
|
4,9
|
4,8
|
6,2
|
4,8
|
5,1
|
Litwa
|
2,8
|
2,8
|
3,6
|
2,7
|
3,0
|
Rosja
|
1,7
|
2,8
|
5,0
|
2,2
|
2,9
|
Dane za :B. H. Slicher van Bath, Yield ratios,
Wageningen 1963.
|
Powyżej zamieszczone dane wskazują, że w XVI wieku ziemie
Korony produkowały podobne ilości zboża co Europa Zachodnia. Powoli widać
jednak rysującą się różnicę między terenami, na których nakłady na produkcję
roślinną były duże ( Niderlandy - jest to tzw. gospodarka intensywna ) a
ziemiami, gdzie zwiększenie produkcji osiągano przez powiększenie terenów upraw
( jest to tzw. gospodarka ekstensywna ). Z tabeli wynika, że największe plony z
1 ziarna wysianego dawał jęczmień a najmniejsze na terenie korony owies i żyto.
Szacunkowo przyjmuje się iż : plony wielkości 4 - 5 ziaren z jednego wysianego
w przeliczeniu na kwintale wynoszą około 6 - 8 q z ha. Plon wysokości 10 ziaren
około 15 q z 1 ha.
Rodzaje uprawianych zbóż
Najczęściej sianym zbożem było żyto ozime - czyli wysiewane
jesienią. Można się też spotkać z żytem wysiewanym wiosną - czyli jarym.
Otrzymywana z żyta mąka stosowana była do wypieku chleba. Pszenice siano przede
wszystkim jako zboże ozime ( obecnie jest siane jako zboże jare ). Głównym
jarym zbożem- na folwarku i w chłopskim gospodarstwie był owies. Służył on
głównie na potrzeby gospodarstwa. Jęczmień wysiewano również jako zboże jare.
Wytwarzano z niego głownie kasze - będące wówczas jednym z głównych składników
pożywienia ( zobacz : Pożywienie ),
służył także do produkcji piwa.
Drzeworyty przedstawiające różne gatunki zboża zamieszczono w GALERII, tam także znajdują się drzeworyty przedstawiające siew i zbiór zboża.
Drzeworyty przedstawiające różne gatunki zboża zamieszczono w GALERII, tam także znajdują się drzeworyty przedstawiające siew i zbiór zboża.
Komentarze
Prześlij komentarz